Magazine

Inspiroidu pyöräilyasiantuntijoidemme vinkeistä ja polkupyörämaailmaan liittyvistä asioista. Lue viimeisimmät jutut alan parhailta!

Köpa elcykel – det ska du titta på när du väljer elcykel

Vilka typer av elcyklar finns det och vad skiljer olika modeller åt? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta för att välja en elcykel som passar just dig.


Läs också: Bäst i test elcykel

Vilken elcykel ska man köpa?

För att veta vilken elcykel du ska köpa behöver du först bestämma dig för hur du vill använda cykeln. Här nedan går vi igenom de vanligaste varianterna av elcykel och längre ned tipsar vi om vilka delar av cykeln som kan vara värt att kika lite extra på.

Standardelcykel

Vill du ha en riktigt bekväm cykel som hjälper dig att lösa vardagslogistiken? Då är en elassisterad standardcykel helt rätt val för dig. Du får de klassiska herr- och damcyklarnas bekväma komfort tillsammans med elmotorn som gör att de tuffaste backarna knappt känns.

Se våra standardelcyklar här

El-hybridcykel

En elassisterad hybridcykel är utan tvekan pendlarens bästa vän. El-hybriderna har motions- och tävlingscyklarnas snabbhet fast med standardcyklarnas komfort. Du får en sportig cykel som är rolig att cykla på, men med extra skjuts från en elmotor.

Se våra el-hybridcyklar här

Elcykel mountainbike

Vill du kunna cykla i skog och terräng? Då ska du välja en elassisterad mountainbike. De har samma fina egenskaper som vanliga mountainbikes, men låter dig cykla längre sträckor utan att bli slutkörd.

Se våra el-mountainbikes här

Hopfällbar elcykel

Vill du kunna ta med dig elcykeln i kollektivtrafiken eller på semestern? Den smidiga hopfällbara elcykeln är ett klockrent val, oavsett om du letar efter en smart jobbpendlare eller en kul cykel för avslappnade turer på semestern.

Se våra hopfällbara cyklar här

Hur vet jag vilken elcykel som är bäst?

Det är många parametrar som påverkar cykelns prestanda och komfort. Här nedan går vi igenom de viktigaste, så att du lätt kan se vad som skiljer olika cyklar åt och jämföra dina favoriter.

Elcykelns motor

Motorns placering avgör hur mycket stöd du får och hur jämn kraften upplevs. En motor placerad på fram- eller bakhjul ger generellt en upplevelse av påskjutande (bakhjul) eller dragande (framhjul), medan en centrerad motor i vevpartiet ger intrycket av att det är du själv som trampar. En centrerad motor ger generellt en jämnare gång, bättre viktfördelning, ökad pedalkraft och är lättare att använda utan eldrift. En motor placerad i vevpartiet ger alltså en mängd fördelar, men en hjulmonterad motor är ofta billigare, och för dig som cyklar kortare sträckor eller använder cykeln relativt sällan fungerar detta utmärkt.

När det gäller motoreffekt är den max tillåtna effekten för närvarande 250 W. Om det anges en högre effekt i specifikationen är det bara ett tillfälligt värde vid start eller acceleration. Motorns vridmoment mäts i Newtonmeter (Nm) och förenklat kan man säga att ju högre vridmoment desto bättre. Högst tillåtna assistanshastighet är för närvarande 25 km/h. Kommer du upp i mer än 25 km/h slutar motorn att driva på och du får helt enkelt trampa för egen maskin.

Se våra elcyklar med mittmotor här
Se våra elcyklar med motor på bakhjulet
Se våra elcyklar med motor på framhjulet

Elcykelns batteri

Batteriets kapacitet är avgörande för hur långt du kan ta dig på en laddning. Hur länge batteriet räcker kan anges i både Watt-timmar och Ampere-timmar. Ampere mäter elcykelns elförbrukning över tid och Watt anger batteriets kapacitet över tid. Många elcykelbatterier har runt 400-420 watt timmar, vilket brukar innebära att du vid normal användning kommer ca 70–80 km på en laddning och cyklar du med maximal assistans kommer du runt 50 km per laddning. Behöver du lite extra räckvidd är det rekommenderat att välja en elcykel med 500 Watt-timmar eller högre.

Det är också vanligt att ange batteriets Volt-antal. Volt (V) är spänningen på batteriet som ger elcykelns motor ström. Med ett högre antal ökar du kraften som går från batteriet till motorn. Nästan alla elcykelbatterier är på 36 Volt men det maximala voltantalet som tillåts i Sverige är 48.

Växlar, bromsar, dämpning och däck

Hur många växlar ska du ha? Använder du cykeln ofta eller ska ta dig upp för backar är det en fördel med många växlar för att kunna hitta rätt motstånd under hela cykelturen. Ska du mest använda cykeln till kortare vardagsturer räcker tre växlar långt. Varje komponenttillverkare delar in växlar, bromsar, vevpartier m.m. i serier. Serierna går från funktionella enkla komponenter till avancerade komponenter med hög precision och låg vikt. Självklart fungerar växlar och bromsar ur en enklare serie, men det kan bli på bekostnad av precision och det kan komma att krävas mer service över tid för de enklare komponenterna. I produktspecifikationen för respektive cykel i vår webbshop hittar du en tabell för vilka serier som är enkla och vilka som är mer avancerade.

När det kommer till bromsar är skivbromsar generellt det bästa alternativet eftersom de även ger bra effekt när det regnar eller väglaget är halt. Om du ska cykla på ojämna underlag är det bekvämt med en dämpad framgaffel som tar hand om de stötar som uppstår. För att minimera risken för punktering kan du också titta efter däck med punkteringsskydd.

Övrig utrustning

Självklart ska du se till att du får den utrustning som du behöver: Paket-/lasthållare, skärmar, belysning, lås m.m. ingår i vissa modeller, men inte alla. I de flesta fall går det utmärkt att komplettera med det du vill ha från vårt breda utbud av tillbehör. När det gäller elcyklar har vi också en särskild del för elcykeltillbehör, där du bland annat hittar batterier, laddare och smarta tillbehör som batterilås, displayer och batterifästen.

Se våra tillbehör till elcykel här
Se våra cykeldelar


Läs också: Så väljer du rätt storlek på cykel

Läs också: Elcykel regler – 5 vanligaste frågorna